direct naar de inhoud

iSHARE Foundation versterkt robuustheid van het Trust Framework door ISO/IEC 27001 Certificering

ALGEMEEN ALGEMEEN Partnerships
Biedt deze certificering een robuust kader voor het implementeren en beheren van het Information Security Management System (ISMS). In lijn met ISO 27001 versterkt iSHARE Foundation haar ISMS om ervoor te zorgen dat het effectieve beheer van informatiebeveiliging wordt gewaarborgd, inclusief mensen, processen en technologie.

Rotterdam, NL. 6 februari 2024 – De iSHARE Foundation kondigt met trots het behalen van de ISO/IEC 27001 certificering aan, een belangrijke mijlpaal in het versterken van de governance en het onderhoud van iSHARE’s Trust Framework voor alle deelnemers.

De ISO/IEC Certificering komt op een belangrijk moment nu digitale zakelijke data sharing zowel nationaal als internationaal toenemen. iSHARE, als een van de partners in het Data in Logistics initiatief, ondersteund door NGF/EU-financiering, bevestigt haar cruciale rol binnen data stelsels zoals de Basic Data Infrastructure van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door zich te houden aan internationale veiligheidsnormen, zorgt iSHARE ervoor dat haar positie binnen dit samenhangende kader wordt gewaarborgd, waardoor naadloze en veilige gegevens transacties mogelijk worden. Deze gezamenlijke inspanning sluit aan bij de toewijding van iSHARE aan het bevorderen van de digitale transformatie als gevolg van wereldwijde gegevensdeling.

Daarnaast biedt deze certificering een robuust kader voor het implementeren en beheren van het Information Security Management System (ISMS). In lijn met ISO 27001 versterkt iSHARE Foundation haar ISMS om ervoor te zorgen dat het effectieve beheer van informatiebeveiliging wordt gewaarborgd, inclusief mensen, processen en technologie.

Rajiv Rajani, CTO van iSHARE Foundation, benadrukt de betekenis van de certificering en zegt: “Vertrouwen versterken, neutraliteit waarborgen en transparantie omarmen, onze toewijding bij iSHARE Foundation wordt nu versterkt door de prestigieuze ISO 27001 Certificering. “Met onwankelbare toewijding kunnen deelnemers en data spaces gerust zijn in de wetenschap dat onze operaties worden beschermd door strenge en veilige interne informatiebeveiliging praktijken.”

Belangrijke Elementen van ISO 27001 Certificering voor het iSHARE Trust Framework

De ISO 27001 Certificering is veelomvattend met onder andere een systematische benadering om een ISMS op te zetten, te implementeren, te exploiteren, te monitoren, te beoordelen, te onderhouden en voortdurend te verbeteren. iSHARE Foundation heeft 34 specifieke beleidslijnen geïntroduceerd en bijgewerkt, die gebieden bestrijken van toegangsbeheer tot incidentbeheer, waardoor potentiële risico’s in verband met het onderhoud en governance van het Trust Framework voor data spaces worden geminimaliseerd.

Voordelen voor Data spaces

De certificering volgens ISO 27001 betekent een toewijding van iSHARE Foundation aan internationale best practices op het gebied van informatiebeveiliging, waardoor data spaces die zijn gebouwd op iSHARE het vertrouwen hebben dat het Trust Framework wordt bestuurd volgens industriestandaarden. Deze certificering verbetert niet alleen de governance en onderhoud van het Trust Framework via de ISO-gecertificeerde stichting, maar komt ook ten goede aan data spaces doordat hun bestuursorganen worden aangesloten door een ISO-gecertificeerde stichting, die ISO-certificering vereist in hun operaties.

Vinith Bhandari, Operations Manager, benadrukt de betekenis hiervan en verklaart: “Als einddoel van het Hardening-plan was het essentieel om een robuust systeem te implementeren dat de informatiebeveiliging voor de Stichting zowel intern als extern verzorgt. De implementatie van een wendbaar Informatie Management Systeem en de ISO 27001 certificering bevestigen de geloofwaardigheid van de iSHARE Foundation en verzekeren dat data spaces (die het iSHARE Trust Framework als hun standaard gebruiken) erop kunnen vertrouwen dat de Stichting zich inzet voor gegevensbeveiliging. “Deze certificering is een belangrijke mijlpaal voor de Stichting om industriestandaarden voor gegevens rechtvaardigheid en de kernwaarde van vertrouwen vast te stellen, en voegt aanzienlijke waarde toe aan ons algehele kader.”

Voortdurende Toewijding aan Uitmuntendheid

iSHARE Foundation zorgt voortdurend voor naleving van ISO 27001 door proactieve maatregelen te nemen. Het implementeert robuuste monitoringstools voor voortdurende zekerheid aan data spaces die vertrouwen op iSHARE. Belangrijke acties omvatten rolgebaseerd toegangsbeheer, incidentrapportage, periodieke beoordelingen van incidentbeheer en informatie beveiligingsprotocollen, en regelmatige beoordeling van aanmeldings- en aanmeldingsprocedures. Deze acties versterken de toewijding van iSHARE Foundation om een veilige omgeving te handhaven binnen het iSHARE Trust Framework, waarbij haar positie als een vertrouwde entiteit voor data spaces en hun deelnemers wordt bevestigd.

Gerard van der Hoeven, Executive Director van iSHARE, merkt op: “Met deze certificering omvat de governance van het iSHARE Trust Framework niet alleen gedetailleerde specificatie, maar omvat het ook de ontwikkeling van certificering tools om implementatie, certificering en registratie van gecertificeerde partijen te verifiëren. Deze processen worden uitgevoerd op het hoogste niveau van vertrouwen.”

Met de ISO/IEC 27001-certificering van zowel de stichting als data spaces wordt gegarandeerd dat hun operaties voldoen aan de hoogste internationale veiligheidsnormen, wat gestroomlijnde processen, verbeterde veerkracht tegen cyberdreigingen en kostenbesparingen biedt. Het bevordert ook een bedrijfscultuur waarin veiligheid een prioriteit is in het dagelijkse werk, waardoor data spaces kunnen voldoen aan de industriestandaarden en vertrouwen opbouwen voor langetermijnveiligheid en efficiëntie.

Sluit je aan bij ons in het opbouwen van vertrouwde data spaces

iSHARE Foundation nodigt alle data spaces en belanghebbenden uit om de voordelen van de ISO/IEC 27001-certificering te verkennen. Door voort te bouwen op het fundament van het iSHARE Trust Framework kunnen data spaces niet alleen hun governance versterken, maar zich ook richten op waardecreatie met vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie-assets als standaard voor alle deelnemers in dataruimtes. Wil je meer weten? Bezoek ons op ishare.eu, stuur ons een e-mail naar info@ishare.eu.

Voor media-aanvragen, neem contact op met:
Montserrat Calderon
montserrat@ishare.eu