direct naar de inhoud

iSHARE Foundation Sluit Zich Aan Bij Eclipse Dataspace Working Group voor Een Nieuw Tijdperk van Datavraagstukken

Partnerships
Kondigt iSHARE Foundation met trots haar deelname aan de Eclipse Dataspace Working Group (EDSWG) aan. Deze samenwerking markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van data spaces, met een focus op het creëren van operationeel betrouwbare softwarecomponenten die de basis vormen voor vertrouwen in gegevensuitwisseling in heel Europa en daarbuiten.

De Eclipse Foundation Werkgroep is een samenwerkingsinitiatief gericht op het bevorderen van de ontwikkeling en acceptatie van open-source technologieën.

ROTTERDAM, 6 december 2023 – In een significante stap naar het bevorderen van datavraagstukken en het stimuleren van samenwerking in de technologiesector, kondigt iSHARE Foundation met trots haar deelname aan de Eclipse Dataspace Working Group (EDSWG) aan. Deze samenwerking markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van data spaces, met een focus op het creëren van operationeel betrouwbare softwarecomponenten die de basis vormen voor vertrouwen in gegevensuitwisseling in heel Europa en daarbuiten.

De Eclipse Dataspace WG is een wereldwijd initiatief van de Eclipse Foundation, gericht op het opzetten van gefedereerde netwerken van vertrouwde verbindingen voor veilige gegevensuitwisseling. Data spaces zijn van cruciaal belang in de strategie van de EU om een cultuur van innovatie te bevorderen die is gebaseerd op waarden van privacy- en gegevenssoevereiniteit.

iSHARE Foundation, toegewijd aan “Datasoevereiniteit voor iedereen” sinds 2015, brengt haar expertise naar dit initiatief en bundelt haar krachten met toonaangevende bedrijven zoals Microsoft, Amadeus en T-Systems. Deze samenwerking markeert een verschuiving van de onderzoeksgemeenschap naar het operationele domein, waar betrouwbare softwarecomponenten essentieel zijn voor het succes van belangrijke dataveldinitiatieven.

“Datasoevereiniteit voor iedereen is de toewijding en focus van iSHARE sinds het begin. Met behulp van opensourcecomponenten voor deelnemersbeheer, een register voor toestemming en autorisatie dat wordt beheerd door Gegevenseigenaren en Gegevensdienstverleners, hebben dataspaces gebaseerd op het iSHARE Trust Framework duizenden bedrijven in staat gesteld de toegang tot en het gebruik van hun gegevens te beheren.”

De Eclipse Dataspace WG, met zijn op componenten gebaseerde model, richt zich op drie cruciale gebieden: Dataspace Core & Protocols, Dataspace Data Planes & Components, en Dataspace Authority & Management. Dit model waarborgt de ontwikkeling van schaalbare, industrie-klare componenten op basis van open standaarden.

Door samen te werken met bestaande organisaties die betrokken zijn bij data spaces, waaronder de International Data Spaces Association (IDSA), iSHARE Foundation en Catena-X, creëert de Eclipse Dataspace WG een krachtig ecosysteem. Deze samenwerking vergemakkelijkt de vorming van nieuwe dataveldinitiatieven, de creatie van Technische Compatibiliteit Kits en het bereiken van consensus over productroutekaarten en nieuwe mogelijkheden.

Bedrijven, technologieleveranciers, cloudaanbieders, academische afdelingen en overheidsorganisaties hebben nu een unieke kans om de toekomst van technologische ontwikkeling in de EU vorm te geven. Deelnemen aan de Eclipse Dataspace WG ondersteunt niet alleen de duurzaamheid van de gemeenschap, maar biedt ook mogelijkheden om deel te nemen aan marketinginitiatieven en rechtstreeks in contact te komen met een divers scala aan EU-organisaties die nieuwe technologieën bouwen.

Deze samenwerking tussen iSHARE Foundation en de Eclipse Dataspace WG is een belangrijke stap naar het creëren van een cultuur van innovatie, privacy en datsoevereiniteit. Samen leggen deze organisaties de weg vrij voor de volgende fase van data spaces, waar betrouwbare componenten en interoperabiliteit essentieel zijn voor het succes van door data gedreven bedrijven.

Voor meer informatie over de Eclipse Dataspace Werkgroep en iSHARE Foundation, bezoek Eclipse Dataspace Working Group en iSHARE Foundation.

Contact: info@ishare.eu

Over iSHARE Foundation:

iSHARE Foundation staat voorop in het versterken van bedrijven via Datsoevereiniteit. Sinds onze oprichting in Nederland in 2015 zijn we toegewijd aan het leveren van uitgebreide en stabiele oplossingen, waaronder juridische dekking, deelnemersbestuur en robuuste technische componenten. Onze focus ligt op het waarborgen dat Gegevenseigenaren volledige controle behouden, zowel juridisch als technisch, over hun gegevens bij het samenwerken met serviceproviders of connectors. Als een belangrijke speler in de opensourcegemeenschap draagt iSHARE Foundation vitale componenten bij, zoals deelnemersbestuur, een register voor toestemming en autorisatie, en Gegevensdienstverleners. Deze elementen vormen de hoeksteen van data spaces gebouwd op het iSHARE Trust Framework, waardoor bedrijven naadloos toegang tot en gebruik van hun gegevens kunnen beheren. Volg ons op sociale media LinkedIn en X. Of bezoek iSHARE.eu voor meer informatie.

iSHARE Foundation: Geeft Datsoevereiniteit terug aan bedrijven overal.

Over The Eclipse Foundation

De Eclipse Foundation biedt onze wereldwijde gemeenschap van individuen en organisaties een zakelijke omgeving voor samenwerking en innovatie op het gebied van opensourcesoftware. We huisvesten de Eclipse IDE, Adoptium, Software Defined Vehicle, Jakarta EE en meer dan 425 opensourceprojecten, waaronder runtimes, tools, specificaties en frameworks voor cloud- en edge-toepassingen, IoT, AI, automotive, systeemtechniek, open ontwerpen voor processors en vele andere. Met het hoofdkantoor in Brussel, België, is de Eclipse Foundation een internationale non-profitorganisatie gesteund door meer dan 350 leden.