direct naar de inhoud

Opschaling Duurzaamheid: RVO neemt iSHARE Framework aan om de Green Deal Data Space te stimuleren

ENERGIE
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, en de iSHARE Foundation hebben een overeenkomst getekend voor data uitwisseling met betrekking tot niet-residentiële gebouwen. Deze samenwerking heeft tot doel energieverbruik data per vierkante meter te identificeren, benchmarken en delen voor deelnemende gebouwen.
Barto Piersma - National Programma Director (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
and Gerard van der Hoeven - Executive Director (iSHARE)

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, en de iSHARE Foundation hebben een overeenkomst getekend voor data uitwisseling met betrekking tot niet-residentiële gebouwen. Deze samenwerking heeft tot doel energieverbruik data per vierkante meter te identificeren, benchmarken en delen voor deelnemende gebouwen.

In een belangrijke stap richting het bereiken van haar klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) officieel het iSHARE Trust- en Juridisch Framework omarmd, wat een cruciaal moment markeert in de reis van Nederland naar een groenere toekomst. RVO, wat onderdeel is van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, leidt de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs binnen Nederland en bevestigt daarmee haar toewijding aan de strijd tegen klimaatverandering op wereldwijde schaal. 

Het iSHARE Trust- en Juridisch Framework: Een Toegangspoort tot Duurzame Vooruitgang

Aan de kern van dit baanbrekende initiatief ligt de creatie van een nieuwe data space die is ontworpen om de duurzaamheid van zakelijke gebouwen in heel Nederland te verbeteren. Door subsidies te verstrekken aan organisaties die ernaar streven hun gebouwen milieubewuster te maken – bijvoorbeeld door zonnepanelen, warmtepompen en meer te installeren – stimuleert de RVO een verschuiving naar energie-efficiëntie. Maar om een dergelijke efficiëntie te bevorderen, ontbreekt er een essentieel onderdeel: data. 

iSHARE biedt het Trust- en Juridisch Framework voor data uitwisseling, met daarin een reeks gestandaardiseerde overeenkomsten en protocollen om organisaties in staat te stellen anderen op een veilige en efficiënte manier toegang te geven tot hun bestaande data. Via de implementatie van iSHARE door service providers zoals in dit geval utiliteitsbedrijven en het Kadaster, kunnen de eigenaren van gebouwen zowel de toegang als de controle over data sets beheren. iSHARE waarborgt de beveiliging van data en naleving van privacyregelgeving. Het gebruik van de iSHARE-standaard is sectoroverschrijdend en daarom is het aan boord gaan bij iSHARE een eerste stap in het beheer van data in veel industrieën. 

De onlangs gelanceerde Green Data Space, aangedreven door iSHARE, stelt organisaties in staat cruciale informatie over hun energieverbruik te verkrijgen en te delen. Dit is niet alleen een technologische ontwikkeling, maar ook een strategische die het potentieel heeft om duurzaamheidsinspanningen in verschillende sectoren te herdefiniëren. 

Organisaties in staat stellen voor Samenwerking aan Duurzaamheid 

Dit initiatief bevordert een samenwerkingsaanpak, waarbij bedrijven en entiteiten zich verenigen met een gemeenschappelijk doel: duurzaamheid. Organisaties kunnen nu gemakkelijker inzicht krijgen in het energieverbruik van hun gebouwen en dit vergelijken met soortgelijke gebouwen. Maar het echte genieuze van deze inspanning ligt in het toestemming-gebaseerd delen van deze data. 

Bedrijven worden aangemoedigd om hun inzichten in energieverbruik te delen met andere organisaties, om hulp te zoeken bij het optimaliseren van hun gebouwen. De RVO zelf profiteert ook door waardevolle inzichten te verkrijgen over trends in energieverbruik. De basis van deze deling is echter een vertrouwde laag van data beveiliging en privacybescherming, waarbij wordt gewaarborgd dat de controle over gevoelige informatie stevig in handen blijft van degenen die deze genereren. 

Onthulling van de Green Deal Data Space: Een Mijlpaal

Dit is meer dan zomaar een kleine stap in duurzaamheidsinspanningen; het is een monumentale stap naar het realiseren van het potentieel van de Green Deal. De lancering van de Green Deal Data Space is een initiatief zonder weerga dat live is en toegankelijk is voor elk van de duizenden organisaties in Nederland. Deze ongekende toegang stelt bedrijven in staat om hun energieverbruik beter te begrijpen, gecontroleerde toegang te verlenen aan relevante belanghebbenden en gezamenlijk te werken aan een duurzamere toekomst. 

Een Blauwdruk voor de Duurzame Toekomst van Europa

De visionaire adoptie van het iSHARE Trust- en Juridisch Framework en de oprichting van de Green Deal Data Space kan potentieel dienen als een blauwdruk voor de hele Europese Unie. Door gebruik te maken van de kracht van data en samenwerking kan de Europese Unie effectief inspanningen richten op het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Dit omvat het aanpakken van klimaatverandering, het bevorderen van schone energie en het waarborgen van verantwoorde consumptie en productie – allemaal essentieel voor het verzekeren van een duurzame en welvarende toekomst voor het continent. 

De adoptie van het iSHARE Trust- en Juridisch Framework door de Nederlandse RVO en de daaropvolgende oprichting van de Green Deal Data Space markeren een keerpunt in duurzame initiatieven. Het gaat verder dan technologische vooruitgang en data uitwisseling; het vertegenwoordigt een collectieve vastberadenheid om het milieu te beschermen en echte verandering te bewerkstelligen. Naarmate organisaties in Nederland controle krijgen over hun data en inzichten delen, komt het land dichter bij een groenere en duurzamere toekomst. De weg die voor ons ligt, is niet alleen een inspiratie voor Nederland, maar ook een baken van hoop voor de Europese Unie en de wereld in hun streven naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.

Geïnteresseerd om meer te weten? Bezoek de website van DVU voor uitgebreide details!