direct naar de inhoud

‘DataMarketplace’ voldoet aan eisen iSHARE-standaard: Deelnemers delen makkelijker veilig hun data

ALGEMEEN

Voor deelnemers van de ‘DataMarketplace’ van Marlin SCX is het vanaf deze maand een stuk makkelijker om veilig hun gegevens onderling te delen. Zowel met partijen die voor hen bekend zijn, als ook met onbekende partijen. Het platform voor het delen van data, dat onder meer gebruik maakt van blockchaintechnologie, voldoet aan de strenge eisen van iSHARE en treedt daarmee toe tot de groeiende iSHARE-community.

Marlin zet onder andere blockchaintechnologie in om data-uitwisseling zo efficiënt en veilig mogelijk te laten verlopen. Het iSHARE-afsprakenstelsel maakt dat deelnemers van de Marlin ‘DataMarketplace’ niet langer één op één afspraken hoeven te maken. En dat bespaart de klanten van Marlin flink wat tijd en geld. Daarnaast maakt Marlin gebruik van de mogelijkheden van iSHARE om rechten toe te kennen aan partijen om specifieke data op te halen om in de eigen processen te verwerken.

Wouter van Neerbos, CEO van Marlin SCX: “Met onze blockchaintechnologie kunnen we deelnemers autoriseren en authentiseren, maar wat we nog niet hadden zijn uniforme afspraken, die nodig zijn om data te kunnen delen. In die afspraken leg je vast waaraan je moet voldoen bij het delen van data. Het maken van die afspraken vraagt nu veel tijd, en dus geld. Soms komt ’t niet eens tot data delen omdat de kosten van het maken van de afspraken niet opwegen tegen de voordelen. En dit is precies waar we iSHARE voor toepassen. De juridische, technische, operationele en functionele afspraken van het iSHARE-afsprakenstelsel zijn zorgvuldig samengesteld en worden doorlopend beproefd in de praktijk. Bovendien biedt iSHARE een zorgvuldig opgezette governance waardoor de toezicht en de kwaliteit zijn geborgd.”

Via iSHARE kunnen data-eigenaren rechten en toegang tot hun data toekennen aan andere deelnemers van de Marlin ‘DataMarketplace’. Data-eigenaren houden daarbij volledige controle over hun gegevens. “We kunnen hierdoor onze deelnemers makkelijker en veilig voorzien van data van derden, dat zijn steeds vaker voor hen onbekende partijen. iSHARE biedt hier unieke mogelijkheden en een extra laag van vertrouwen.”

Om haar deelnemers te ontlasten heeft Marlin de API-specificaties van iSHARE geïmplementeerd in de DataMarketplace, én een contract getekend met de Stichting iSHARE waarin Marlin zich conformeert aan de kwaliteitseisen van het stelsel. Deelnemers kunnen zo laagdrempelig deelnemen aan het delen van data in een zogenaamd business ecosysteem.

Gerard van der Hoeven, directeur Stichting iSHARE: “Het is mooi om te zien hoe steeds meer blockchain spelers aansluiten bij iSHARE om slimme diensten te leveren aan alle organisaties die onderling data willen delen. Hiermee is er meer waarde voor alle spelers en zonder dat deze organisaties de controle over hun data verliezen. Ik ben daarom blij met de toetreding van Marlin, waarmee het hele iSHARE netwerk weer meer mogelijkheden heeft om slimmer en duurzamer met elkaar samen te werken! ”