direct naar de inhoud

MKB-ers met een goed datadeel-project, maken kans op 120 duizend EUR subsidie vanuit het Europese i4Trust-project

i4TRUST

Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een steeds rapper tempo op. Digitalisering speelt daarbij een cruciale rol, en de beschikbaarheid en het gebruik van data worden bij die digitalisering steeds belangrijker. Om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te laten profiteren van de voordelen van de data-economie, is het i4Trust-project gestart. Heeft u interesse om uw bedrijfsvoering te optimaliseren, of nieuwe producten en diensten te ontwikkelen op basis van data, en kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Leest u dan vooral verder.

Het gebruik van data biedt grote kansen, en niet in de laatste plaats voor de logistiek. Het legt de basis om slimmer om te gaan met onze vervoerscapaciteit, tijd en kosten te besparen, en om de CO2-uitstoot van de logistiek te verminderen. Gelukkig wordt er al aardig wat data gedeeld in de sector, maar er valt nog een wereld te winnen. Vooral door ondernemingen in het MKB. Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken* blijkt dat MKB-ers nog flink wat obstakels ervaren als het gaat om data delen. Ondernemers in het MKB verwachten erg veel te kunnen hebben aan datadelen, maar weten niet goed hoe ze moeten beginnen.

En dit probleem doet zich niet alleen voor in Nederland, of in de logistiek. Vandaar dat de Europese Unie middelen vrijmaakt om ondernemers in het MKB te helpen met data delen. i4Trust dat door FIWARE, FundingBox en iSHARE wordt uitgevoerd, stelt technologie, coaching en financiële middelen beschikbaar om ondernemers in het MKB te helpen met data delen.

Veiligheid, betrouwbaarheid en controle over data

Omdat gebrek aan vertrouwen en angst voor misbruik van data, ondernemers ervan weerhouden om data te delen, is het verzorgen van een veilige en gecontroleerde omgeving voor data delen, een belangrijk aspect van het i4Trust-project. 

De technologie wordt verzorgd door FIWARE die bestaat uit open source software componenten voor het ontwikkelen van smart solutions, die maken dat ondernemers uit het MKB snel allerlei datadeel-toepassingen kunnen ontwikkelen. Op een veilige manier, want deze FIWARE-software voldoet aan de strengste veiligheids- en betrouwbaarheidseisen voor data delen van het iSHARE-afsprakenstelsel.

Rajiv Rajani, Chief Technology Officer van de Stichting iSHARE: “Het i4Trust-initiatief brengt alles wat nodig is om ‘data spaces’ te creëren: veilige, beveiligde en vertrouwde omgevingen voor het delen van data. Met deze data spaces doorbreken we data silo’s en maken we volledige procesautomatisering mogelijk. Binnen sectoren en over sectoren heen.  Zodat MKB-ers efficiënter kunnen werken, en er nieuwe kansen ontstaan om nationaal en internationaal te groeien.”

Afsprakenstelsel met Nederlandse oorsprong

Het iSHARE-afsprakenstelsel vindt z’n oorsprong in de Nederlands logistiek. Het stelsel werd in 2016 ontwikkeld in opdracht van de Topsector Logistiek, voor en door de logistieke sector zelf. “In dit Europese project zorgt iSHARE voor controle over data, voor data soevereiniteit. Dit is o zo noodzakelijk voor vertrouwen bij data delen, voor de samenwerking over sectoren en landen heen”, zegt Gerard van der Hoeven, directeur van de Stichting iSHARE.

“​iSHARE en FIWARE geven MKB-ers die meedoen in één van de i4Trust-projecten de noodzakelijke tools in handen om binnen een veilig netwerk van partijen drempelloos data te kunnen delen. En dat kan omdat zij automatisch gebruik maken van software​ die voldoet aan de strenge eisen van iSHARE. Daardoor kunnen ze op een effectieve, efficiënte en veilige manier digitaal kunnen samenwerken.” 

Met dit i4Trust-project wil de Europese Unie ondernemers in het MKB stimuleren om intensiever data te delen, zodat zij daarmee efficiënter, goedkoper en duurzamer kunnen werken.

Voorwaarden om mee te doen

Om in aanmerking te komen voor de ondersteuning van i4Trust moeten MKB-ers een concrete praktijksituatie hebben waarbij er mogelijkheden zijn om data te delen en waarbij andere organisaties zijn betrokken, waaronder andere MKB-ers en een Digital Innovation Hub (DIH).

i4Trust is in oktober 2020 gestart en duurt circa 3 jaar. In totaal is er een bedrag van 3,2 miljoen EURO beschikbaar om 150 MKB-bedrijven en 32 DIHs te ondersteunen. 

Bent u MKB-er, en heeft u belangstelling voor i4Trust? Registreer u dan voor de i4Trust community. U vindt in deze online omgeving een verdere uitleg van het project. Hoe u kunt deelnemen, aan welke criteria u moet voldoen, hoe de planning eruitziet, welke trainingsmaterialen er zijn en hoe u in contact komt met een DIH die aansluit bij uw project. Of schrijf u in voor één van de i4Trust open calls.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de site van logistiek.nl.