direct naar de inhoud

OpenTripModel en iSHARE vormen krachtig duo bij data delen

LOGISTIEK

Stichting Uniforme Transport Code en de Stichting iSHARE gaan samenwerken. Nu deden ze dat al, maar vanaf dit jaar nog iets meer dan voorheen. Want de open standaarden van de stichtingen – OpenTripModel (OTM) en iSHARE –  blijken elkaar in de praktijk heel goed aan te vullen.

OTM is een standaard voor communicatie tussen verschillende systemen in de logistiek. Dit betekent dat OTM ervoor zorgt dat iedereen die deze standaard gebruikt ‘dezelfde taal spreekt’ – het is als het ware een woordenboek voor de logistiek. Noem je een vrachtwagen, ‘vrachtwagen’, ‘vrachtauto’, ‘truck’, of nog anders? In computersystemen geeft dit soort ambiguïteit een foutmelding. Wanneer iedereen dezelfde namen gebruikt voor dezelfde dingen kan data makkelijker van het ene naar het andere systeem. OTM is een open standaard, en dat betekent dat alle gebruikers hem mogen aanpassen voor eigen gebruik.

Maar data delen moet wel veilig gebeuren. Dit is waar iSHARE bij helpt. iSHARE is dé standaard voor veilige en gecontroleerde data uitwisseling. Organisaties die voldoen aan de technische en juridische eisen van iSHARE en het iSHARE-keurmerk dragen, hanteren dezelfde veilige manier van identificatie, authenticatie en autorisatie. Data-eigenaren hebben controle over hun data; zij bepalen zelf wie toegang heeft tot hun data, en onder welke condities.  

Samen zorgen OTM en iSHARE voor een omgeving waarin data moeiteloos en veilig data gedeeld kan worden.

Voor meer informatie, lees het interview met Michiel Stornebrink van TNO over het krachtige duo OTM en iSHARE, of neem contact met ons op.